Bu Blogda Ara

7 Haziran 2014 Cumartesi

SAVUNMA İLKELERİ

SAVUNMA  İLKELERİ    :   Aşağıdaki savunma ilkeleri ne olursa olsun oynadığınız oyun sistemiyle doğrudan bağlayıcıdır.Savunma ilkelerini sadece savunma bloku uygular anlayışı artık terk edilmiştir.Tüm oyuncuların etkili Bireysel,Grup ve Takım savunma ilkeleriyle yapılandırılmış olması gerektiğinin ve etkili savunmanın ileri uç hattıyla başladığını öğrenmelidir.

1. TOPA HEMEN BASMA  ( PRES )  : Öncelikle savunma geçişinde ( 1.dönem ) Takım halinde organize olma ve rakibin herhangi bir önemli atağında topun geri alınması amaçlanmalıdır.Çok riskli şuursuzca baskı yaparak kendi savunma şeklinizi de kaybedebilirsiniz.En akıllı seçenek toplu rakip oyuncuyu ayak pençeleri üzerinde,ayakta kalarak kontrol etmek ve onla 1V1 oynamaktır.Burada topu kazanmak için sabırlı ve uygun zamanı kollamak,doğru karar alarak topa basıp kazanmak olmalıdır.

2.OYALAMA  ( GECİKTİRME )  : Bu savunma ilkesinde genel amaç dikkatli ve katı bir savunma blokunu oluşturmaktır.Topla birlikte hücum eden rakibi zekice durdurup,rakibi kale hattından uzak içe veya dışa yönlendirerek rakibin atak dengesini bozmak olmalıdır.Bu arada rakibin ani kontra atağında ileride kalmış oyuncuların ,takım savunmasına dönmesi sağlanır.Oyalama ile kazanılacak birkaç saniye rakibin hücumunun gecikmesine ve hem bireysel hem takımsal savunmanın dolayısıyla takım bütünlüğünün oluşması sağlanır.Takım içi güveni artırır.

3. DESTEK VE MARKAJ    : Bu ilke bir ve daha fazla oyuncu ile sağlanır.Bu savunma şekli topa rakibe ve kaleye karşı verilen mesafe ve açı önemlidir.Bu savunma prensibi etkin uygulandığında takım oyuncuları arasında ciddi bağı ve güveni kazandırır.Savunmada geri dönüşle destek sağlamak ve topsuz rakip oyuncuyu marke etmek; pres yapacak müdafaa oyuncusunda rahat hareket etmesini sağlar.Görünürde topa pres yapan topu kazansa bile topsuz rakip oyuncunun kontrolüyle hücum eden takımın seçeneği azaltılmıştır.

4. DERİNLİK     : Tipik destek kavramına benzer savunma ilkesidir.Fakat iyi bir presin uygulanması; sahanın eni ve boyu düşünüldüğünde topun olduğu yer dar alandır. Fakat rakibin uzun ve ters oyununda topun yön değiştirmesiyle güçleşen baskının tekrardan doğması için uygulamada set oluşturmayı ifade eder.Savunma ve orta saha blokuyla uygulanır.Forvetler baskı yapar,amaç topun geri alınması ve rakibin ileri mesafe almasını önlemektir.

5. ÖZLÜLÜK  VE KONSANTRASYON : Kompartımanlı savunma ( kendi yarı alanında kapalı) yapan takımların kendi aralarındaki mesafe kurgusu önde ve arkada kullanılması zorlaşan az alan bırakırlar.Bunun aksi savunmayı orta sahaya taşır rakip yarı alanda baskılı savunma uygularsanız.Topun kazanılmasında en etkili blok yinede savunma blokudur.Buna rağmen isabetli ve direkt oyunu tercih eden rakiplerin ileri çıkışlarında sizin savunmanızın geri kaymasına neden olurlar.KONSANTRASYON; savunma blokunu delmek isteyen rakibe karşı sıkı sıkı markajdan alan savunmasına geçişteki dalgalanmayı ifade eder.
6. SAYISAL DENGE : Bu ilke topa ilk olan oyuncunun dışında kalan oyuncuların takım savunması içinde yer almasını ifade eder.Bu prensipte topun arkasında olan oyuncuların çok olması gerektiği değil, uygun mesafe ve oyuncu sayısı olmasıdır.Böylece yer bulmada sayısal eşitliğinde oluşmasıyla müdafiler topa ve rakibe göre mesafe tayinini de kendileri belirlerler.


         savunmada en az 1 & 1 Hücumda rakipten 1 fazla                             oynayabilmektir, takım olmak  ( coach_17 )

6 Haziran 2014 Cuma

SAVUNMA YAPMAK

SAVUNMA YAPMAK

             Bir forvet oyuncusu için boşluk çok önemlidir.Boş sahada topla boluşan bir forvet topu kontrol etmeye vakit bulur.Futbolda boş alan aynı zamanda VAKİT demektir.

                    Futbolda her zaman boş alan vardır.Boşlukların takım oyunu ve taktikler bakımından önemi büyüktür.Savunma oyuncuları karşı takımın forvetlerine sızacak boşlukları kapatmaya çalışırlar.Fakat bütün sahayıda kontrol etmeleride ve ellerinde tutmaları imkansızdır.Bu nedenle sahanın çeşitli yerlerinde önemli boşlukları kontrol altına almaları en akıllıcasıdır.
                     Topu kontrol altına alan oyuncu aynı zamanda çalım atma olanağınıda yakalamıştır. Sırtını döner,omuz ve kalçalarını oynatır,savunmaya korkunç anlar yaşatabilir.Böyle oyuncuların tek derdi topu kontrol edebilecek alan bulmak ve topla dönmektir.Dolayısıyla oyunda toptan daha tehlikeli oyuncu yok fakat topla birlikte çok daha tehlikeli oyuncular vardır.

SAVUNMA ANLAYIŞI :

  • Topla oynamaktan ziyade;top kazanma ve gol yememeye dayanır.
  • Bir maçı ayağında çok top tutan takım kazanmaz.
  • En iyi savunma ve hücum eden takımın kazanma olasılığı yüksektir.
  • En fazla gol üreten takım kazanır.
  • Önemli olan gol için savunma yapmaktır.
  • Goller orta alanda değil, ceza sahası ve çevresinde atılır.
  • Öncelikle ceza sahası ve çevresini emniyetli savunmaktır.
  • Orta saha ve ileri ucun dönmesi için zaman kazanılmalıdır.
  • Takım bütünlüğü sağlandıktan sonra pres-markaj yapılmalı
  • Görünmeyen arka alanda oluşan boşluklar son derece dikkat edilmeli
GENEL SAVUNMA TAKTİKLERİ:

  • Dikkatli olmak
  • Adam adama sıkı markaj uygulamak
  • Alan paylaşımı,doğru yer bulmak
  • Bloklar ve mevkiler arası mesafenin korunması
  • Topun konumuna göre avantajlı olmak
  • Rakibi tehlikeli alan dışına itmek
  • Topu keserek ani hücum başlatmak
  • Topun geri alınması için mücadele etmek ... coach_17

1 Haziran 2014 Pazar

KONTRAATAK

KONTRAATAK   :

       Hücum eden rakip takımın daralan içinde oynama kaybı oluştuğunda; kazanılacak topla birlikte, kendiliğinden oluşmuş boş alanlardan yararlanmak için ani bir atağa çıkmak önemli fırsattır.
      Ani atakta düşünce; 
 1_savunmaya çekilme
 2_Takım bütünlüğünü sağlamak
3_ Topu kazanmak
4_Hızlı-ileri oynamak
    
         Kontraatağın bazı avantajları vardır.Fakat her takıma uygulanamaz.Oyunda kontraatak geliştirmek için birçok faktörler vardır.

Bu metodlar şunlardır  :

1_Savunma becerisi  : Oyun planınızı güçlü rakiplere karşı kendi yarı alanınızda savunmada karşılayarak alan daraltmak ve topa pres uygulayarak kazanılan topların rakibin toparlanmasına izin vermeden rakibi vurmak.
2_Sistem/içinde karşıt stil oyuncular kullanmak :Rakip savunma arkasından yararlanmak için bir sürü çözüm üretebilirsiniz.
a_Savunma arkasına veya üstüne yüksek oynama
b_Rakip savunma içinde ağır ve hareketsiz oyuncu üzerine oynamak
c_Savunmada az oyuncu süren rakibe 
d_Orta sahası geriye dönmeyen rakibe  v.b
3_Oyuncuların fiziksel özellikleri :Kontraatak için savunma yapan takım kazanılan topu yerden bir pasla topu iyi koruyan bir ortasaha oyuncusuna aktarmalı veya uzun isabetli pas vermelidir.
Bir çok oyuncunun ileri hareketlenmesi gereklidir.Son derece hızlı forvetleri savunma içine sokmalı,savunma blokunu yarma ve delmek için kullanılmalıdır.
4_Oyuncuların teknik ve taktik nitelikleri :En önemlisi; oyuncuların hızlı-doğru-savunma arkasına-ileri oyuna istekli olmalarıdır.Oyuncuların doğru desteklenmeli ve kullanılmalıdır.Aksi halde uygulamalarınız alan daraltmak ve rakibi oynatmamaktan ibaret olur.
5_Alan boyutu ve durumu : Dar ve kısa mesafede atak yapmak veya bozuk zeminde paslaşmaya elverişli değilse;bu durumda topun altına girilerek uzun ileri oyunla sonuca gidilmelidir.
6_Oyun durumları :Bazı durumlarda kontraatak ekiplerine avantajlı fırsatlar sunabilir.Bunlar;
a_İleri çıkan savunmacılar
b_Serbest vuruşlar
c_Taç ve korner
d_Atılan 1 gol sonrası savunmaya gömülmek
e_Bu durumlardan faydalanmak için ileride güçlü bir forvet bulundurmak gibi.
Oyun esnasında karşı hücum geliştirmek için çözümler üretilmelidir.coach_17