Yapılan araştırmalar sonucunda erken ölümlere sebep olan dört önemli risk faktörü vardır.
- ŞİŞMANLIK
- YÜKSEK TANSİYON
- DİYABET
- SİĞARA
Ayar mekanizması ( set point ) : İnsanların büyük bir bölümü belirli bir beden ağırlığına ulaştıktan sonra,uzun süre bu ağırlık çerçevesinde hayatlarını idame ettirirler.Bu durum büyük ihtimalle insanın beden ağırlığını düzenleyen '' Ayar mekanizmasından'' kaynaklanmaktadır. Hipotalamusta bununan bu mekanizma genetiktir.
Sağlıklı beslenme : Enerji kaynakları incelendiğinde bunlar; Karbonhidratlar-yağlardır. Proteinler ve minareller yakıt kaynağı değildir.Enerjinin açığa çıkmasında ve metebolizmanın işlemesinde mineraller ve proteinlerin önemlidir.Bio-enerji açığa çıktığında öncelikli enerji kaynağı karbonhidratlardır.Bu nedenle sporcularda özellikle haftalık beslenmede karbonhidrat yükleme metodu uygulanır.İlk üç gün karbonhidrat yüklemesi yapılarak hücre yapılarında hazır bulundurulur.Son üç gün ise protein ağırlıklı beslenme önem kazanır.Böylece hücreler beslenir ve çok az hücre yıkımı sağlanmış olur.Yağlar çok dikkat edilmesi gereken bir beslenme çeşididir.
Aktivitelerde yıkımı ve parçalanar enerji oluşumu gerçekleştiği için karbonhdratlardan sonra tercih edilir.Fakat önemli bir yakıt kaynağıdır.Çok yüksek yoğunlukta ki çalışmalarda kendini gösterir ama oksijene ihtiyaç duyar.Vücutta laktik asit birikiminede sebep olurlar.Bunu kimyasal olarak anlatırsak ;
% 53 karbonhidrat + % 27 yağlar + %17 Protein + % 3 Mineral
Beslenme idealdir.
- Çeşitli yiyecekler tüketmek
- İdeal kiloyu korumak
- Çok yağdan ve kollestrolden kaçınmak
- Fazla şekerden uzak durmak
- Fazla sodyumdan uzak durmak
- İçki içerseniz makul ölçüde kalın
- Karbonhidratlardan korkmayın
Meyve ve sebzeler mükemmel vitamin kaynağıdır.Özellikle A ve C vitamini açısından. Buğday ve diğer tahıllar B vitamini içerir.Et ise yağ ve mineraller olduğu kadar demir de içerir. Minareller; Thiamine ve B12 yide içeren birçok vitamin kaynağıdır.Hayvansal ürünler kalsiyum kaynağı olup pek çok besinde içerir.
- Meyve sebzeler
- Tahıllar
- Düşük yağlı süt,peynir ve yoğurt
- Et,balık,yumurta,tavuk
- Baklagiller ( Bezelye,fasulye,barbunya,börülce)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder