DAYANIKLILIK
Tüm organizmanın uzun müddet devam eden sportif alıştırmalarda, yoğunluğa karşı koyabilme ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeleri uzun zaman devam ettirebilme yeteneğini DAYANIKLILIK olarak tanımlarız.
Dayanıklılık, uzun süren sportif egzersizlerde ya da kısa süren egzersizlerde mutlaka önemli bir motorsal özelliktir. Bu nedenle, dayanıklılık belki de kısa süreli ve uzun süreli dayanıklılık şeklinde sınıflandırılabilir. Kısa mesafe koşucuları gibi bir haltercinin de dayanıklılık özelliğinin iyi olması gerekir. Buna karşılık uzun mesafe koşucuları, takım sporları ve yapma süresi uzun olan spor branşlarında spor yapanların genel dayanıklılık olarak da iyi düzeylerde olması beklenmektedir. Bu nedenle dayanıklılığın bütün sporlar için gerekli bir ana motorsal özellik olduğu bilinmelidir. Ancak, sporların kendine özgü özelliklerine göre bir dayanıklılık sınıflanmasının yapılabileceği unutulmamalıdır.
Dayanıklılık bireysel, takım, mücadele, su ve sualtı sporlarında daima temel bir özelliktir. Düşük şiddetli fakat uzun süren sportif egzersizlerle geliştirilmesi gerçekleştirilen bu özellik üç ayrı fonksiyona sahiptir. Bunlardan birincisi; dayanıklılığın düşük şiddetli fakat uzun süren egzersizlerle yapılabileceğidir. İkincisi; yüklenme şiddetlerinin artmasına rağmen yorgunluğun oluşmasını geciktirmektedir. Üçüncüsü ise, dayanıklılık eğer iyi düzeylere ulaşmışsa, toparlanma veya dinlenme dediğimiz fizyolojik olay çok daha kısa süreli olacaktır.
Yukarıdaki açıklamalardan sonra dayanıklılığı bir kez daha tanımlarsak; “yüklenmelerin tekrarlanabilmesi ve bedensel yüklenmelerin aynı şiddette veya uzun süre devam etmesine karşılık organizmanın yorgunluğa karşı psikolojik ve fiziksel olarak direnç gösterebilmesi” dayanıklılıktır.
Dayanıklılık yorgunluğa karşı koyabilme özelliği olarak da tanımlanabilir. Ancak dayanıklılık bir anlamda performansla, yorgunlukla, re jenerasyonla (toparlanma) ilişkiliyken bir anlamda da enerji iade edebilme sistemleri ile koordinatif yetilerle, biyokimyasal ve psikolojik değerlerle de yakın ilişkilidir.
Dayanıklılığı yapısal olarak analiz edersek dört farklı grupla karşılaşırız:
1. Genel ve özel dayanıklılık
2. Aerobik ve anaerobik dayanıklılık
3. Kısa, orta ve uzun süreli dayanıklılık
4_ Lokal ve genel kas dayanıklılığı
Dayanıklılık performansı genel ve özel dayanıklılığa bağlıdır. Genel dayanıklılık yoğun bir antrenmanla kazanılmaktadır ve özel dayanıklılığın temelini oluşturmaktadır.
•Dayanıklılık antrenmanı başlangıcında özellikle hazırlık döneminde, sürekli ve yaygın interval koşular metodu kullanılmalıdır.
•İlk aşamalarda düşük şiddette çalışılmalıdır.
•Genel dayanıklılığın belirli bir kazanımdan sonra yüklenme şiddeti arttırılmalıdır.
•İlerlemiş antrenmanda metot ve içerik olarak intensiv interval metodu tercih edilmelidir.
Özel dayanıklılık antrenmanı özel antrenman içeriği gerektirmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder